info@multicomm.hu
A vékonyra szelt és ropogósra sült krumpliszeletek egyszerű, de nagyszerű találmánya azonban nem kulináris élvezetekre lett kitalálva, hanem egy önérzetes séf visszavágására. Történt ugyanis 1853-ban egy New York állambeli elegáns étteremben, a Moon Lake House-ban, hogy egy kekeckedő vendég – állítólag a vasúti mágnás Cornelius Vanderbilt – azzal küldte vissza a konyhára a felszolgált sült krumplit, hogy az túl vastag, ízetlen és puha. Erre George Crum séf, aki korának híressége volt a szakmában, még vékonyabbra szelte a köretet, de az sem volt megfelelő a finnyás vendégnek. Ezt már igencsak nem vette jó néven a szakács, és bosszút forralt: extrémen vékonyra szeletelte a krumplit, alaposan megsózta és kisütötte, gondolván, hogy így még kevésbé fogja díjazni a végeredményt az úriember. A ravasz terv azonban nem vált be, pontosabban túlságosan is bevált: a vendég egyenesen imádta az újítást, és annak híre hamar elterjedt „Saratoga Chips” néven. A történetet sokféle verzióban napvilágot látott már, és máig vitatható a chips eredete. Például van egy elmélet, amely még korábbra teszi a felfedezést: eszerint 1817-ben egy angol orvos, William Kitchiner a ’The Cook’s Oracle’ című szakácskönyvében említi először ezt az ételt, de ez nem jelenti azt, hogy köze lenne a feltalálásához, és azt sem, hogy ne jöhetett volna rá bárki más a krumpli ezen felhasználására.
Az azonban bizonyos, hogy sorra készültek Amerikában a különféle változatok, és a chips olyan divatos lett, hogy elindult a gyártási technológiája is az 1920-as években. Herman Lay indította el az első chips-üzemét, amellyel kikövezte az utat a tömeggyártáshoz. A vállalat később összeolvadt a Frito céggel, így jött létre a ma ismert Frito-Lay vállalat, amely a chips-piac máig meghatározó szereplője.
A chips világszerte sikersztori lett, azonban az régiónként változó, hogy hol-milyen ízvilágot részesítenek előnyben, például sósat, eceteset, csípőset vagy hagymásat, nem beszélve az extrém ízekről. Sőt, még az elnevezés is eltér helyenként, például az Egyesült Királyságban a „crisps” kifejezést használják, míg az Amerikai Egyesült Államokban „potato chips” néven ismert. Egy biztos: az igazán finom chipshez nem kell sem tartósítószer, sem mesterséges színezék, csupán a kellően roppanósra elkészített burgonya, amelynek intenzív íze nem engedi, hogy abbahagyd, amíg el nem fogy az egész zacskó.
Bárcsak minden sértett ember konfliktusa ilyen sikersztorival végződne, igaz? Köszönd tehát az indián-afroamerikai származású Crumnak ezt az ellenállhatatlan nassolnivalót, amikor épp könyékig elveszel egy zacskó chips ízletes tartalmában!